A finals de l’any passat, el consorci format per les empreses BGEO i INORCA, en col·laboració amb OPENGIS, va ser adjudicatari de l’execució del contracte de la implementació, la posada en marxa i el servei mantingut del Sistema d’Informació Geogràfica corporatiu per al Instituto Costarricense de Acueductos y Alcantarillado.

El llançament institucional, que va tenir lloc al novembre, va durar més de dues hores i va comptar amb l’assistència sostinguda d’un centenar de persones. Durant l’acte es va mostrar que el sistema a implementar es visionarà com a epicentre de tota la informació geogràfica de la institució i comptarà amb els estàndards més alts de funcionalitat, interoperabilitat i seguretat. La solució presentada constarà de cinc mòduls com són la base de dades, un client pesant, un client lleuger, un Geoportal amb desplegament de serveis, i una eina de mobilitat offline, cosa que la converteix en una completa Infraestructura de Dades Espacials per a l’organització.

Entre els diferents mòduls, destaca el Sistema d’Informació Geogràfica amb models matemàtics integrat basat en les solucions #QGIS, #Giswater, #EPANET i #SWMM, que disposa d’eines específiques per a xarxes d’aigua potable i clavegueram amb capacitat de gestió de tot el cicle de vida de la dada geogràfica. Aquest mòdul disposa de més de 150 controls de qualitat que juntament amb les regles topològiques preestablertes i les eines de check health i monitorització en continu garanteix els més alts estàndards de qualitat de treball per a la institució.

Amb aquest mòdul es podran realitzar polígons de tall identificant afectacions, vàlvules a operar i abonats sense servei, així com la generació dinàmica i automàtica de districtes hidromètrics. Per a xarxes de sanejament es podrà disposar de la traçabilitat de la xarxa aigües amunt i aigües avall, i per a tots ells es podrà realitzar models matemàtics dels sistemes amb l’objectiu final de tenir els mateixos calibrats i amb dades en temps real, fet que el convertirà en un bessó digital.

La plataforma també constarà d’un visor web operacional basat en #QWC2 amb tota la informació bàsica operativa, com ara polígons de tall, fuites o operació de districtes hidromètrics. Aquest mòdul disposarà a més d’una potent toolkit de personalització amb la qual cosa es podrà adaptar a tots els processos de negoci de la institució que requereixin de qualsevol tipus de lògica amb les dades geogràfiques, sent útils a departaments tan dispars com ara millora de sistemes, departament comercial, operacional o altres.

Així mateix, es desplegarà un Geoportal basat en Geonode que servirà per a la publicació de tota la informació geogràfica corporativa amb l’ús de mapes, dashboards i geohistòries que aconseguirà universalitzar l’accés a la dada geogràfica a tota la institució. A més, permetrà l’intercanvi de la informació geogràfica amb altres eines com GMAO o Control de Pèrdues, paral·lelament ho podrà fer amb altres institucions com ARESEP o les diferents municipalitats a què dóna servei l’AyA.

Per finalitzar, la plataforma comptarà amb un mòdul de presa de dades de camp basat en una instal·lació On Premise de #QfieldCloud amb l’App #Qfield que permetrà una gestió integrada d’equips, campanyes, projectes. D’altra banda, també disposarà de les eines més avançades de monitorització i control de qualitat en continu dels treballs per garantir l’èxit dels processos de presa de dades en camp. Tot això amb els estàndards més alts d’interoperabilitat i seguretat, integrant amb altres sistemes, acoblant processos i funcionalitats i treballant autenticació de doble factor i un single-sign-on d’accés per a les aplicacions.